14 de març 2012

BUNYOLS DE L'EMPORDÀ



Segons he pogut llegir, la paraula "bunyol" apareix ja en documets del segle XIV per Francesc d'Eiximenis. Es veu que els bunyols van ser una de les pastes més delicades de la pastisseria de l'època. Després s'han anat elaborant tota classe de bunyols com els de bacallà, de cigrons...

Estant en temps de quaresma i veient bunyols a tots els aparadors de forns i pastisseries, estava clar quina seria la propera recepta a provar... No n'havia fet mai però buscant per aquí i per allà he trobat vàries receptes com la del programa "Dolça Catalunya" de tv3 en què es pot anar seguint el video i la recepta pas a pas (de la mà d'un expert en la matèria) sense por de perdre's a la meitat.

Per ser els primers estaven prou bons però el resultat és millorable (faltava més gust d'anís i una mica més d'esponjositat a la massa) així que els hauré de repetir aviat!



Ai, Dolors by Manel on Grooveshark

Ingredients: per uns 40 bunyols aprox.

625g de farina de força
150g de sucre
7 gr de sal
15 gr de matafaluga en gra (però també podria ser en pols)
65 gr de mantega
4 ous  (jo en vaig posar 3 talla XL)
la pell ratllada d'una llimona
35 g de llevat premsat
250 ml de llet tèbia

mitja branca de canyella
un litre d'oli de girasol (per fregir els bunyols)


Preparació:
En un bol posem la farina, el sucre, la mantega, el llevat (dissolt en una mica de llet tèbia) i la sal i barregem fins que fem una massa relativament homogènia.
Preparem una infusió de matafaluga i canyella amb la resta de llet. Colem la infusió i la incorporem mentre encara és tèbia.. Incorporem la ratlladura de llimona i continuem amassant fins que queda integrat.
Sense deixar d'amassar, incorporem els ous d'un en un fins a tenir una massa homogènia i la deixem reposar tapat amb un drap en un lloc sense corrent d'aire. Al cap d'unes dos hores, haurà doblat el seu volumi ja podrem seguir amb els nostres bunyols.
Amb les mans lleugerament humides (perquè la massa no se'ns enganxi a les mans) farem boletes i les anirem col·locant damunt del marbre. Els anirem agafant un per un (clavant-hi el dit al mig per fer-li la típica forma d'anell) i ficant-los en una paella plena d'oli roent. Un cop daurats d'una banda, els girem perquè s'acabin de fregir de l'altre costat. Els traiem quan el color sigui fosquet i els aboquem directament sobre una safata amb sucre donant-los la volta perquè aquest hi quedi adherit (si deixem que es refredin ja no s'hi enganxarà el sucre).


12 comentaris:

  1. Segur que estan boníssims !!!
    Els bunyols són d'aquestes receptes que el cuiner o cuinera li dona el seu toc personal sense saber-ho, amb la mateixa recepta feta per persones diferents s'obté resultats lleugerament diferents, però gairebé sempre bons.
    Però l'aspecte també és important i aquests no tenen res a envejar als dels aparadors de forns i pastisseries ...
    Ah! i la música dels Manel, fantàstica i molt adequada ...

    ResponElimina
    Respostes
    1. sisi quan lhe sentit mha recordat a l'última escapada a Tremp de tornada...

      Elimina
  2. Ohhhh!!! venen ganes de provar de fer-los!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. sempre podem canviar la classe de sushi per uns bunyolets...

      Elimina
  3. Boníssims! No t'imagines com els agafaria ara que acabe de dinar... Laia, no havia vist eixa tarta, i m'encanta, m'he de comprar colorants per poder fer-la, perque la que he fet va estar un poc improvisada amb ingredients corrents. La poma dalt, li dona el toc perfecte, aissss no haver-la vist abans.

    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. jaja! sabia que t'agradaria! és NYC total i sembla "senzilla"! quan la facis m'ho dius! ;)

      Elimina
  4. Laia bonissims i com diu la Anna res a envejar als dels aparadors de forns i pastisseries
    molt be
    peto

    ResponElimina
  5. Tenen molt bona pinta!! Semblen de pastiseria bona ;)
    Petons
    Susanna.

    ResponElimina
  6. nina!la pinta és inmillorable i de com t'han quedat...hauré d'esperar a rebre un detallet la propera vegada q els facis, per poder opinar jejejej
    Haig d dir q m'has fet molta enveja....cerc q m'animaré a intentar-ho fer. Felicitats!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. vinga nena fes-los que al final t'agafarà el gusanillo! se t'està enganxant això de la reposteria eh! t'hauré de fer socia! ;)

      Elimina
  7. Aquí cauran avui, y ya es la 2na vegada.Rico rico.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon profit doncs!! Es que estan bonissssims!!! 😉

      Elimina